Emniyet Amiri Nasıl Olunur?
Emniyet amiri olmak daha doğru polis olmak herkesin hayalidir ve bir çok kişide Emniyet amiri olmak için daha çok çaba sarf ediyor. Emniyet amiri olmak da bu kademelerden bir tanesidir. İnsanlar belli aşamalardan ve eğitimlerden başarı ile geçtikten sonra kademe kademe ilerleyerek emniyet amiri olabilirler.
Emniyet Amiri Olmak İçin Yapılması Gerekenler
İnsanlar geçtiğimiz yıllara kadar emniyet amiri olmak için polis akademisinde eğitim alıyorlar ve emniyet amiri oluyorlardı. Ancak polis akademisinin kapatılmasından sonra emniyet amiri olmak için kişilerin ilk olarak PAEM’de eğitim görecek seviyeye gelmesi gerekir. Bu konuda kişilerin ilk olarak 4 yıllık üniversiteden mezun olmaları ve daha sonra KPSSS lisans sınavına girerek en az 70 puan almaları gerekir.
Kamu personeli seçme sınavından 70 ve üzeri puan alan kişiler PAEM sınavına girmeye hak kazanır. Kişiler PAEM sınavına girerek başarılı oldukları takdirde Ankara Gölbaşı eğitim merkezinde gerekli fiziki testlere tabi tutulur. Kişiler bu testlerden başarı ile ayrılırsa gerekli eğitimleri almak ve emniyet amiri olmak için PAEM bünyesinde eğitim almaya başlarlar. Kişiler PAEM’de aldıkları eğitimlerden sonra komiser olarak göreve başlarlar. Daha sonra elde ettikleri başarılara göre kademe yükselen kişiler önce baş komiser daha sonra emniyet amiri olurlar.
Emniyet Amirinin Görevleri Nelerdir?
Emniyet amiri olarak görev yapmaya başlayan kişilerin görevleri arasında kendi bünyesine bağlı memurları eğitmek, personellerin sevk işlemlerini tamamlamak, emrindeki görevlileri çeşitli görevlere yönlendirmek, personellerin performans değerlendirmesini yaparak diğer amirlere konular hakkında bilgi vermek gibi görevleri bulunmaktadır. Emniyet amirleri gerekli şartlar altında gerçek ve tüzel kişiliklerle iş birliğinde bulunabilir ve bu kişilerle koordineli olarak iş birliğinde bulunabilir. Bunun dışında emniyet amirleri çeşitli konularda mevzuat geliştirme ve önerilerde bulunma hakkına da sahiptir.
Emniyet Amirlerinin Görev Alanları Nelerdir?
Emniyet amiri olan kişiler ilçe emniyet amiri, bürolar amiri, birlik amiri, çelik kuvvet grup amiri, ekipler amiri, tim amiri, ilçe emniyet müdür yardımcısı, trafik istasyon amiri, büro amiri, sınıflar amiri, öğretim görevlisi ve pilot olarak görev yapıyor. Kişiler kademe kademe bu görevleri yerine getiriyor.