Rapor Alıp Celp Atlatmak
Askerlik hizmeti, anayasanın 72. Maddesi uyarınca her Türk’ün hakkı ve yükümlülüğüdür. Askerlik hizmeti, 1111 sayılı Askerlik kanununa göre düzenlenmiştir. Bu kanuna göre her erkeğin nüfus kütüğünde yazan yaşa göre 20 yaşına girdiği yıl hizmeti başlar ve 41 yaşına kadar olan sürede 21 yıl sürer.
Bu süreçte asker alma işlemlerinin tümü Millî Savunma Bakanlığınca yürütülür. Peki, her Türk, askerlik yapabilir mi? Askerlik yükümlülerinin, askerlik için elverişli olup olmadıklarını belirlemek için sağlık muayenesi yapılır. Ayrıca öğrenim durumları, meslekleri ve nitelikleri yapılacak yoklama sonucunda belirlenerek gerekli şartları sağlayanlar askere alınır.
Herkes aynı sürede mi askerlik yapıyor sorusuna da cevap olarak Türkiye’de lise mezunları 12 ay, 4 yıllık üniversite mezunları da 6 ay askerlik yapıyor. Fakat her 4 yıllık üniversite mezunu 6 ay askerlik yapmamaktadır. Çeşitli niteliklere sahip olan kısa dönem adayları uzun dönem asker olarak da askerlik hizmetini yerine getirmektedir.
Uzman Erbaş
Asker, sadece bu dönemler içerinde görevini yerine getirmez. Aynı zaman uzman erbaş olarak da görev yapabilir. Uzman erbaş olmak için askerlik yapmış şartı aranmaz. Her Türk uzman askerlik için başvuru yapabilir. Ancak uzman erbaş alım yaşı 20 yaş ile başlayıp 27 yaş ile sona ermektedir.
Celp Dönemi Nedir?
Askerlik çağına gelmiş her Türk, nüfusa bağlı oldukları il ve ilçelerde askerlik şubeleri tarafından hazırlanan askere gönderilecekleri döneme göre askere alınırlar. Bu döneme de celp dönemi denir. Celp dönemi, iki celp arasındaki döneme verilen isimdir.
Celp döneminin amacı ise okulunu bitirmeyen ya da diplomalarını farklı zamanlarda alacak öğrencileri de kapsayarak asker alımını düzenli bir şekilde yerine getirmektir. Bu nedenle celp dönemlerinde belirli asker alma başvuru tarihleri bulunmaktadır. Herkes kafasına göre askere gitme tarihini belirleyemez.
Raporla celp atlatılabilir mi? Evet, rapor ile celp ertelenebilir. Askerlik kanunun 35 ve 36. Maddelerine göre vücutları asker şartlarına yarayacak şekilde gelişmemiş ve zamanla ya da tedavi ile geçecek hastalıklara sahip olanlar alacakları rapor ile celp tarihini atlatabilirler. Alınan rapor ile 1 sene ertelenebilmektedir. Rapor dışında eğitimine devam eden kişiler de en fazla 29 yaşına kadar celp atlatabilir.