Duyurular
Ana Sayfa / Askeri Haberler / Uzman Çavuş İstifa Edebilir mi? Tazminat Durumları 2023 (GÜNCEL)

Uzman Çavuş İstifa Edebilir mi? Tazminat Durumları 2023 (GÜNCEL)

Uzman Erbaş İstifa süreci ve Tazminat Hakkı

Her bireyin yapmak durumunda olduğu askerliğin devamı olan, vatana millete derin duygularla bağlı olan uzman çavuşlarımızın meslek hayatında yaşadığı zorluklar sonucunda gayet hakkı olan istifa aşamasını akıllarına takılan tüm durumları açıklamaya çalıştık. Uzman Erbaşlar ülkemizin hemen her noktasında, vatanın birlik ve bekası için kanının son damlasına kadar mücadele veren değerli askerleridir. Bununla birlikte pek tabii ki istifa haklarıda bulunmaktadır. Uzman erbaşların istifa, mesleğe geri dönme, izim durumları ve buna benzer tüm yasal hakları 3269 sayılı uzman çavuş kanununda belirtilmek üzere yayınlanmıştır. Yasal kanun olan 3269 sayılı uzman erbaş (çavuş) kanunu akıllarına takılan tüm sorunları belirli bir standarta bağlamak üzere hazırlanmıştır.

Uzman Erbaşların Kendi istedi ile Uzman Erbaşlığına Son verilmesi ve Sözleşmesinin Sonlandırılması

Tüm askeri personelleri gibi Uzman çavuşlar da 3269 sayılı yönetmelik gereği kendilerine vazife bildirilen durumları aynen yapmak ve uygulamak durumundadır. Tabi bazı durumlarda görev halleri yenilenmektedir. Bu durumdan rahatsız olan ve artık bu mesleği yapamayacağını düşünen tüm uzman çavuşların istifa hakları kanun gereği vardır.

Uzman Çavuşların Görevi Bırakma Durumları

Askeri personel olan uzman çavuşlar göreve başladıkları ilk 5 aylık süreç içerisinde meslekten istifa etme hakları vardır. Bu durum için herhangi bir bahane durum vs. söz konusu değildir. Ayrıca uzman çavuşlar görev süresince yada göre göreve başladıktan sonra kendi şahsi istek ve hakları nedeni ile görevden istifa edip ayrılabilirler.
Ya da uzman çavuşun kendi haberi olmadan bulunduğu kendi hakları fes edilirse uzman çavuşun bu durumda istifa etme hakkı da doğmaktadır.
Mesleğine devam eden uzman çavuşlar düzenli olarak yapılan Astsubaylık sınavlarına giriş hakları da vardır. Astsubaylık sınavını kazanan uzman çavuşun sonrasında astsubaylık eğitimine katılır, okullarına katıldığında eğitimlerinde başarısız olması durumunda yeniden uzman çavuşluk mesleğine dönüş yapma hakları da bulunmaktadır. Yinede bu durum neticesinde uzman erbaşın görevi bırakma istifa hakkı bulunduğundan şahsi istek ve arzusu ile mesleği bırakabilir.

Uzman Çavuşun TSK tarafından Görevi Hangi Durumlarda Fesh edilir ?

Görevini layıkı ile yerine getiren uzman çavuşlar kendi istekleri doğrultusunda görevlerini bırakabilmektedir. Lakin bağlı bulunduğu kurumda veya görevde mesleğini icra ederken bazı davranışları sebep gösterilerek sözleşmesi sona erdirilebilir. Şimdi sıralayacağımız durumlarda uzman çavuşun görevine anında son verilebilir.

* Görevi başındaki uzman çavuş 1 ay (30gün) dan fazla hapis cezası almış ise,
* TSK nın belirlemiş olduğu kriterler dışında kendi isteği ile farklı uyruktan bir kişi ile evlemiş ise,
* Yaptığı bazı davranışlar sonucunda TC vatandaşlığından çıkartılmış ise,
* Yapılan sözleşme sonrasında kendisine belirtilen kanununlar neticesinde davranmayıp, kuralların birinin ve bir kaçının ihlalini gerçekleştirdiği anlaşılır ise,
* Görevi başında olan uzman çavuşun 52( elli iki) yaşına geldiğinde otomatikman sözleşmesi fesh edilip askerlik ile ilişkisi kesilir. Kişi eğer ki emekli olma hakkına ulaşmış ise emekli olma hakkı kazanır, fakat şartları yerine getirmiyor ise farklı bir memuriyet pozisyonunda emeklisi gelene kadar çalışıp emekli edilir.

Uzman Çavuşun İstifa Etmesi Durumunda Tazminat Ödemesi

Yazımıza da belirttiğimiz üzere kendince haklı olduğu durumların mahkeme kararınca da haklı bulunması durumlarında kişi tazmanat ödemek zorunda kalmaz. Fakat sözleşme imzalamış ve bu sözleşme sona ermeden bireysel yapmış olduğu hata ve suçlardan dolayı veyahut bağlı olduğu birliğin maddelerde yazmış olduğumuz durumları tespit etmesi durumunda uzman erbaş bu tazminatı ödemek zorundadır.

Mesleğini devam ettiren uzman erbaş tamamen kendi bireysel haklarını kullanarak istifa ettiği Türk Silahlı Kuvvetlerine bir daha uzman çavuş olarak dönmesi mümkün değildir. Bunun nedeni ise bireyin kendi isteğini kullanma özgürlüğüdür. Lakin hali hazırda çalışmakta olduğu birlikte üsleri tarafından görevine son verilmiş ve kişi kendinin haklı olduğunu düşünüyor ve elinde mahkemeye sunabilecek delilleri var ise bu süreç zarfında yaşadığı tüm maddi manevi kayıpları tekrar kazanma şansı vardır.

İlginizi Çekebilir!

2021 Yılı 2. Dönem Sözleşmeli Er Alımı Başvuruları Başladı

Milli Savunma Bakanlığı 2021 yılı  2.Dönemi gerçekleşecek olan  sözleşmeli er alımı başvurularını başlattı. Başvurular Personel …

1 Soru Var!

  1. 5 yıllık bir sözleşme imzalayan ve psikolojik baskı sebebiyle sözleşmesinin 2.yılında sözleşme fesih edip mesleği bıtakan biz uzman erbeş ne kadar tazminat öder.Teşekkür ederim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir